Male slobodne knjižnice u Gospiću

U sklopu obilježavanja Noći knjige u Gospiću u organizaciji Samostalne narodne knjižnice Gospić i Grada Gospića na Trgu Stjepana Radića i u Parku Kolakovac postavljene su dvije kućice za knjige – male slobodne knjižnice.

Time se Grad Gospić upisao na službenu interaktivnu kartu mreže malih slobodnih knjižnica kojih u Hrvatskoj ima preko 200.

2015. godine u Hrvatskoj je otvorena prva kućica za knjige u sklopu međunarodnog projekta „Little Free Library“ koji je do tada već zaživio u 70 država svijeta ukazujući na dinamičnost i spontanost življenja uz knjigu u svakodnevnim aktivnostima i na otvorenim prostorma. Prvu malu slobodnu knjižnicu u Gospiću postavio je Odjel za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru ispred zgrade Odjela za nastavničke studije.

Kućice s knjigama otvorila je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša, ravnatelj SNK Gospić Milan Šarić, knjižničarke iz gradske knjižnice i članovi Čitateljskog kluba Samostalne Narodne knjižnice Gospić. Uključivanjem u ovaj svjetski pokret, Narodna knjižnica Gospić i osnivač Grad Gospić daju zajednički doprinos ostvarivanju ciljeva Nacionalne strategije za poticanje čitanja koja promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost kroz uspostavljanje učinkovitog društvenog okvira za podršku čitanju i razvoj čitalačke pismenosti. Ovaj projekt jedan je od načina međusobne razmjene znanja i zabave na slobodan i ekološki prihvatljiv način, ali i poticaj za razvijanje navike čitanja i populariziranja čitanja.

Želimo poticati čitanje i ljubav prema knjizi te knjigu učiniti dostupnom svima koji žele čitati. Cilj je aktivirati zajednicu u kojoj živimo i razvijati ljubav i interes za kulturu.” – istaknula je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

Mala slobodna knjižnica besplatna je razmjena knjiga koja funkcionira prema principu „posudi, čitaj, vrati i/ili doniraj knjigu“. Male knjižnice specifične su po načinu izrade, neke imaju i svoj osobni pečat kao što su na ovim našima stihovi gospićkog pjesnika Grge Rupčića.

UPUTE ZA UPOTREBU MALE SLOBODNE KNJIŽNICE – KUĆICE ZA KNJIGE

1. Uzmi koliko god knjiga želiš

2. Ne moraš ih vratiti

3. Čuvaj kućicu i njen sadržaj

4. Nadopuni kućicu knjigama, ako želiš

5. ČITAJ!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn